Rețete de pe “Tărâmul Zeilor”

food-for-the-gods martie 10, 2018

Pentru grecii antici a fost mult mai importantă aroma gusturilor, decât să mănânce doar ca să își umple stomacul. Din acest motiv foloseau numeroase mirodenii și legume la prepararea mâncărurilor.

Ingredientele naturale sunt punctul forte al mâncării grecești, branzeturile, legumele, verdețurile si uleiul de măsline fiind cele mai populare. Clima propice favorizează consumul de fructe proaspete: portocale, mere, pepene, smochine.

Grecii sunt recunoscuți în lume pentru dragostea față de mâncare și pentru bucuria cu care sărbătoresc atunci când se adună la masă. Bucătăria grecească este renumită pentru diversitatea felurilor de mâncare, dar și pentru calitatea nutritivă din preparate. Aceștia iubesc mâncarea și apreciază sortimentele gustoase. Mesele lor sunt compuse din feluri de mâncare simple sau elegante, cu arome tari sau discrete, cu textură fină sau crocantă, proaspete, savuroase, dar întotdeauna condimentate.

condimente

Micului dejun, aceștia nu îi acordă mare importanță, fiind suficientă cafeaua însoțită de o prăjitură. La prânz se servește mâncare ușoară, brânzeturi, pește, iaurt cu usturoi şi castraveţi proaspeţi. Cina este cea mai îmbelșugată masă din zi și este servită destul de târziu.

Vă prezentăm o parte din preparatele cu care grecii ne-au cucerit si pe care Chef Tomas Puka vi le recomandă:

  • Aperitivele includ gustări cu măsline, brânză, vinete, salate și legume la grătar.
  • Ca feluri principale grecii preferă carnea de miel înăbușită cu legume, carnea de vită, porcul sau carnea de pasăre preparată la cuptor și accesorizată cu sosuri de lămâie, sosuri de tomate și legume. Mai des este folosită carnea de vită și de oaie. Grecii cunosc numeroase varietăți de pregătire a cărnii: prăjită, fripturi, la grătar, folosind o varietate mare de condimente pentru a crea gusturi incredibile. Este de nelipsit în bucătăria grecească folosirea condimentelor, acestea având rolul principal în orice preparat. Se folosește în special oregano și busuioc pentru stabilizare, dar și coriandru, scorțișoară, chimion, măsline și uleiul de măsline sunt de asemenea populare. Restaurant Kalyteros, oferă specialități din carne de miel, preparate după rețete autentice.
  • Salatele grecești sunt renumite pentru prospețimea lor și abundența în ierburi aromate. Ceapă crudă, prazul, usturoiul, roșiile și castraveții sunt doar câteva ingrediente din compoziția salatelor. Măslinele, brânza feta și uleiul de măsline, specifice bucătăriei grecești, le oferă un gust aparte și un aspect incredibil.

salata

  • Să nu uităm dulciurile! Unul din favoritele noastre este iaurtul grecesc, servit cu miere și nuci – delicios și foarte sățios.

Poate cele mai des menționate delicatese din istorie, măslinele sunt cu certitudine cele mai reprezentative alimente mediteraneene. Cel mai cunoscut ingredient grecesc este, fără îndoială, uleiul de măsline. De o calitate superioară, acesta este nelipsit de la prepararea mâncărurilor, începând cu fripturile și terminând cu dulciurile.

Feta – stăpâna brânzeturilor grecești, este o vedetă în întreaga lume. Se folosește la apertitive, salate, garnituri sau poate fi consumată ca atare, însoțită de mirodenii sau fructe. Datorită gustului ușor sărat alcătuiește o armonie perfectă împreună cu legumele.

Desigur, trebuie menționat în mod special și Gyros-ul, care a devenit foarte popular și în țara noastră în ultimii ani și îl găsiți în secțiunea meniu, sub mai multe forme: Pita Gyros de Porc sau Pita Gyros de Pui, iar cei mai pofticiosi pot comanda sub forma de meniu, Meniu Gyros Pui sau Meniu Gyros Porc.

Ingredientele proaspete, condimente din belșug, preparate simple, ulei de măsline, dragostea pentru mâncare, acestea sunt principalele caracteristici ale bucătăriei de pe tărâmul zeilor.

Categorisit în: