Brânza feta – brânza etalon a Greciei

Cu o tradiție de preparare de peste 6000 de ani, feta este brânza etalon pentru Grecia, deși provine din italienescul “fetta”, care se traduce prin “felie”. La început, brânza feta se numea tyripheta, adică „felie de brânză“ și a devenit cunoscută datorită emigrării populației grecești în diferite zone ale lumii.
În anul 2002, Grecia primește dreptul exclusiv de a utiliza marca de brânză Feta. Doar produsele fabricate în Grecia din lapte de capră și oaie pot fi denumite brânză feta si pot fi aplicată doar acelor sortimente care conțin 70% lapte de oaie și nu mai mult de 30% lapte de capra.
Conform retetei originale se obține doar din lapte de capra, această varianta fiind mult mai cremoasa și mai moale decât cea obținută din combinație de lapte.
Brânza feta poate fi servită cu condimente, precum busuioc și oregano, rozmarin, cimbru, piper negru, verde sau roșu. Brânza Feta se potrivește foarte bine cu măsline, anșoa, legume, fructe, roșii, fructe de mare și carne de pui. Ca și băuturi, se potrivesc în servirea acesteia, vinurile grecești, sucurile naturale din citrice sau sucul de roșii.
Se folosește foarte mult în salata grecească, ca și brânză pe grătar și totodată se servește ca atare, cu puțin ulei de măsline și oregano deasupra.
Din meniul restaurantului Kalyteros puteți încerca brânză feta la cuptor, un aperitiv mediteranean ușor, care îți va deschide simțurile. De asemenea, puteți savura brânza în starea ei tradițională sau cu miere de albine și susan.
Dacă visați la zilele toride de vara, la bucățele aromate întâlnite în tavernele grecești, ca să aline dorul, Chef Thomas Puka vă propune rețete aduse de pe tărâmurile elene!
Savurează gustul autentic grecesc acasă sau la birou.
📍 Str. Grigore Ghica Voda nr.14, Iasi (vis-a-vis de fosta cladire a Universitatii Petre Andrei)
☎ Livrari la domiciliu: 0756 22 44 55 | 0726 22 44 55
📧 www.kalyteros.ro/meniu-livrare
Categorisit în: Blog