Atmosfera grecească cu Gyros autentic

Grecia este istorie, este pasiune, este mitologie, este artă, este frumusețe, este gastronomie, este totul într-un singur loc.
Odată ce ai pășit pe tărâmuri grecești este inevitabil să nu te îndrăgostești la propriu de tot ce reprezintă ea.
Între orice persoană și Grecia se leagă o dragoste la prima vedere. Din punct de vedere gastronomic, Grecia a impresionat și va impresiona în continuare pe oricine cu varietatea de preparate și multitudinea de arome și gusturi de neuitat.
Ce este Gyros-ul?
Gyros-ul sau gyro (în greacă γύρος, ”carne rotativă “), un preparat foarte cunoscut în Grecia, este carnea înfiptă pe o frigăruie verticală şi servită în pită (pâinea grecească). În pită, pe lângă carne, se pun diferite feluri de salate şi de sosuri. Ingredientele folosite sunt roşiile, cartofii prăjiţi, ceapa și sosul tzatziki. În anumite regiuni din Grecia, gyros-ul în mod tradiţional este cunoscut sub numele de ντονέρ (don’er), iar acest cuvânt este derivat din turcescul döner kebab. În Atena, în locul denumirii de döner, se foloseşte mai degrabă cea de gyros şi suvlaki.
Mulţi oameni consideră döner, gyros şi shawarma ca fiind unul şi acelaşi lucru, deoarece, la prima vedere, sunt preparate din cărnuri asemănătoare. Însă ele se deosebesc din mai multe aspecte, cum ar fi: forma şi condimentarea, modul de servire. Döner kebab-ul este servit mai ales în tortilla, adică într-o pita plată, pe când shawarma este servită în mod tradiţional în pita, respectiv sandviş, iar gyrosul se servește întotdeauna în pita grecească.
Ingrediente:
Gyrosul este făcut întotdeauna din aceleaşi ingrediente, pe când döner kebabul şi shawarma conţin diverse legume ca de exemplu: ceapă, roşii, castraveţi, salată, asezonate cu diferite sosuri.
În pita, care servește ca pat pentru amalgamul pestriț de ingrediente, se pune mai întâi tzatziki-ul care este făcut din iaurt grecesc, castraveți și câteva verdețuri precum mărarul, un pic de piper și puțină zeamă de lămâie. După acesta se așează un rând de carne perpelită la foc mic și tăiată fâșii subțiri, ușor moi dar și crocante de carne de porc sau de pui.
Deși se credea că acesta trebuia să fie din carne de miel, grecii îl fac din carne de porc, așa cum era el făcut în străvechi timpuri. Mai recent, la această rețetă a fost adăugat și cartoful pentru a-i da mai multă consistență. De reținut, că rețeta originală nu conținea cartof pentru că acesta nu exista pe pământ grecesc până acum 200 de ani.
Pe lângă aceste ingrediente, se mai adaugă și câteva felii de roșii pentru a-i oferi prospețime, iar gustul este perfect completat de ele.
În meniu îl regășiți în mai multe variante:
- Pita Gyros Porc: pita, carne de porc, cartofi prajiti, sos tzatziki, rosii, ceapa
- Pita Gyros Pui: pita, carne de pui, cartofi prajiti, sos kalyteros, rosii, salata verde
- Salata Kalyteros: mix de salate, ridiche, morcov, valeriana, gyros de pui, mix de sosuri
- Meniu Gyros De Porc: carne de porc, doua mini pita, sos tzatziki, cartofi prajiti, rosii, ceapa
- Meniu Gyros De Pui: carne de pui, doua mini pita, sos kalyteros, cartofi prajiti, rosii, salata verde
Pentru cei care prefera Pita Gyros acum avem o promotie speciala: la oricare 4 X Pita Gyros comandate primiti 1 Pita Gyros din partea noastra.
Îți trebuie un singur pas către această lume a misticului, al mitologiei, al frumuseții, ca această lume să te acapareze complet, iar delicatesele restaurantului nostru să îți satisfacă toate plăcerile culinare.
Categorisit în: Blog